top of page

Hur hälsar du på andras hundar?

Vi behöver lära oss själva och andra hur vi hälsar på våra hundar. Det absolut bästa vore om vi egentligen inte hälsade alls, utan låter hundarna vara och närma sig oss i sin egen takt. När hunden väl smyger fram och sniffar på dig, ignorera hunden. Hoppar den upp i ditt knä eller tigger gos, varsågod att klappa och gosa men du behöver inte lägga dit fokus på hunden. Alltså inget bebisprat och stort leende mot hunden.

Lånad bild


Om hunden blir jätteglad när du kommer, hoppar och skäller på dig. Ignorera. Hunden kommer lugna ner sig. Du kan lite smidigt vända ryggen åt den hoppande hunden.


Varför ska vi då inte hälsa på dessa gulliga varelser? Du hälsar troligtvis inte på alla du möter? Hur skulle det kännas om alla du stöter på skulle tjoa "hej" och kasta sig över dig i en kram? Rätt obekvämt?


Har vi inte styrt upp hälsningssituationen tror hunden att den måste hälsa på alla, vilket kan resultera i en stress hos hunden. Om vi i stället ignorerar hunden, inte hälsar, tittar, pratar eller klappar på hunden. Kommer den lära sig att slappna av och inte känna en stress och press över att behöva hälsa på allt och alla.


Så, låt oss ändra synen på hur vi närmar oss våra hundar. Jag vet att det är svårt att låta bli men låt oss försöka. Hjälp varandra och förklara för de som inte vet bättre!

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page